top of page
Пошук

Семінар професійної спільноти словесників про використання освітніх технологій, штучного інтелекту на уроках словесності

Оновлено: 6 бер.

На сучасному етапі відбуваються кардинальні зміни у використанні інформації, що зумовлюють еволюцію освітніх технологій, сприяють активному впровадженню дистанційного навчання як одного із напрямків реформування освітньої системи України.

Про використання освітніх технологій і штучного інтелекту йшла розмова на онлайн-семінарі професійної спільноти вчителів зарубіжної літератури закладів освіти Мар'їнської міської територіальної громади, що відбувся 29 листопада 2023 року, який підготувала і провела консультант ЦПРПП Мар'їнської МВЦА Вікторія МАЙОРЧИКОВА, учитель української мови та літератури, зарубіжної літератури Мар'їнського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №2.

У своєму виступі вона зазначила, що штучний інтелект (AI) може зробити навчання ефективнішим і доступнішим для учнів, а також полегшити роботу вчителя, ознайомила з 11-ма сервісами штучного інтелекту, які вже зараз дозволять вийти на новий рівень у викладанні.

Вікторія Вікторівна ознайомила педагогів із GAMMA.APP – новітньою платформою для презентацій з використанням штучного інтелекту, на якій створення презентацій, документів, вебсторінок буде зручним, легким і швидким. GAMMA.APP використовує можливості штучного інтелекту (ШІ) для автоматизації структури, контенту та візуалізації ідей. Переваги ШІ: користувачам не потрібно турбуватися про форматування, дизайн, вибір зображень або інші деталі, які можуть займати багато часу та енергії, ШІ робить все це за них, враховуючи їх мету, аудиторію, тему та стиль презентації. Учасниці семінару перейшли за покликанням: https://gamma.app/ на платформу, зареєструвались, навчились користуватись інтерфейсом платформи, зрозуміли, як створювати й завантажувати презентацію.

Також ознайомила колег із чатом освітньої платформи «На Урок», створеного на основі технологій штучного інтелекту ChatGPT https://naurok.com.ua/chat для спілкування з видатними постатями минулого в режимі онлайн.

Про впровадження елементів STEАM-освіти на уроках зарубіжної літератури розповіла Наталя ПЕРЕПЕЛИЦЯ, учитель зарубіжної літератури Красногорівського ОЗЗСО І-ІІІ ступенів.

Наталя Василівна зазначила, що стрімка еволюція технологій веде до того, що незабаром найбільш популярними та перспективними на планеті фахівцями стануть програмісти, IT-фахівці, інженери, професіонали в галузі високих технологій. Тому Нова українська школа вводить STEM- та STEAM-освіту у навчальний процес. А це передбачає інтегровані уроки та проєктну діяльність, перевернуте навчання та групові форми роботи. Тож сучасний учень повинен не лише вміти читати та аналізувати твір, а й знаходити у ньому джерело нових ідей для реалізації, пов’язаних із іншими науками: математикою, біологією, географією, астрономією, інформатикою.

У своєму виступі спікер розкрила важливі аспекти щодо впровадження елементів STEАM-освіти на уроках зарубіжної літератури. Презентовано різні ідейні форми проєктно-дослідницької діяльності: «Шлях подорожі Гуллівера» - робота з контурними картами, «Тарілка для Гуллівера», де за допомогою фізичних формул та основ раціонального харчування розраховано, що і скільки з`їв Гуллівер. У проєкті «Лицарство. Від середньовіччя до сьогодення» продемонстровано важливі правила Кодексу честі лицарів та сучасників, акцентована увага на діяльності поліцейського підрозділу «Білий Янгол». STEAM-освіті в школі бути!

Наприкінці зустрічі консультант ЦПРПП Вікторія МАЙОРЧИКОВА зазначила, що світ динамічний, і для того, щоб йти в ногу з часом, потрібно адаптуватися до змін та новацій, розглядати ці можливості як допоміжний інструмент професійної освітньої діяльності.





18 переглядів0 коментарів

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page