top of page
Пошук

Семінар професійної спільноти філологів про  формування ключових компетентностей учнів

Оновлено: 6 бер.

22 лютого відбувся семінар для професійної спільноти вчителів української мови та літератури закладів освіти Мар’їнської МТГ, який підготувала і провела Майорчикова В.В., консультант КУ «ЦПРПП» Мар’їнської МВЦА.

На засіданні філологи дізнавались про  формування ключових компетентностей учнів на уроках української мови та літератури шляхом використання інноваційних методів навчання від Єлісіченко Н.В., про сучасні педагогічні тенденції та перспективи подолання освітніх втрат в 11 класі від Чередніченко В.В.

Під час семінару власним досвідом роботи поділилася  Єлісіченко Наталія Василівна, заступник директора з НВР, учитель української мови та літератури Красногорівського ЗЗСО І-ІІ ст.№ 5. Вона ознайомила учасниць заходу з Новим державним стандартом базової середньої освіти, розповіла, що його метою є формування ключових компетентностей в  учнів, які необхідні для того, щоб вони  соціалізувалися, а також свідомо могли обрати подальший життєвий шлях; звернула увагу на самореалізацію учнів. Наталія Василівна  зазначила: «Головною метою формування ключових  компетентносей в учнів є не засвоєння суми знань, а володіння такими знаннями й уміннями, що дали б змогу визначати свої цілі, приймати рішення й діяти в нетипових ситуаціях". Формувати ключові компетентності учнів на уроках української мови та літератури  можна шляхом впровадження інноваційних технологій, постійно надаючи  можливості для самостійної творчої діяльності учнів; використовувати ігрові технології, інтерактивні вправи, інтернет-ресурси для мовного розвитку». Також нагадала про ресурси для інтерактивної взаємодії під час дистанційного навчання в умовах воєнного стану.

Інноваційні технології сприяють  підвищенню мотиваційної активності учнів під час дистанційного навчання й дозволяють зробити процес отримання й засвоєння знань гнучким і доступним. Наталія Василівна  ознайомила колег із декількома Інтернет-ресурсами з інтерактивними вправами, які сприяють мотиваційній активності й розвитку ключових  компетентностей:

На сьогоднішній день реалізація компетентнісної освіти й Концепції НУШ - це архіважливо та архінеобхідно.

Для учнів дуже серйозним викликом, проблемним життєвим тестом на «здобуття знань», права на якісну освіту, витримку стало таке негативне явище, як невідповідність між компетентностями й реальними знаннями та вміннями. Освітяни на різних рівнях дедалі частіше говорять про навчальні втрати та пошук шляхів їх подолання. З цього питання виступила Валерія Чередніченко, учитель української мови Єлизаветівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Валерія Валеріївна акцентувала увагу на актуальності проблеми, розповіла про сучасні педагогічні тенденції та перспективи подолання освітніх втрат на уроках української мови в 11 класі, поділилася алгоритмом дій із цього приводу та корисними інтернет-ресурсами, якими користується для досягнення поставлених цілей, а саме: платформа ВШО; “Вчися вухами ” від ГО “Смарт освіта”,  аудіоуроки для 8–11 класів з української мови та літератури; платформа «Лайфхаки з української мови. Підготовка до ЗНО»; сервіс «Тренажер з правопису української мови»; платформа «ЗНО-ОНЛАЙН»; експрес-уроки від Олександра Авраменка та ін.


Презентація "Формування ключових компетентностей учнів на уроках української мови та літератури шляхом використання інноваційних методів навчання". Н.В.Єлісіченко. Переглянути


Презентація "Сучасні педагогічні тенденції та перспективи подолання освітніх втрат в 11 класі". Чередніченко В.В. Переглянути


Сертифікати спікерам, учасникам семінару. Завантажити








61 перегляд1 коментар

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Feb 23
Rated 5 out of 5 stars.

Дякую за цікавий матеріал і позитивний настрій!

Like
bottom of page