top of page
Пошук

Заняття 2 в Хабі. Локація "Онлайн-курс "Говоримо правильно. Говоримо українською"

Оновлено: 6 бер.

Культура мовлення є одним із вирішальних чинників у налагодженні вчителем соціальних, професійних контактів, засобом його самовираження за допомогою мови й мовлення.

23 листопада 2023 року справжні поціновувачі української мови долучилися до онлайн-курсу "Мова в професії педагога. Говоримо правильно. Говоримо українською", який проводиться в межах роботи освітнього хабу Мар'їнської міської територіальної громади, запровадженого КУ "Центр професійного розвитку педагогічних працівників" Мар'їнської МВЦА.

Модератор онлайн-курсу Вікторія МАЙОРЧИКОВА, консультант ЦПРПП Мар'їнської МВЦА, зазначила, що «Мова – це важливо!», і якщо мова – душа народу, то природно, коли для більшості співгромадян вона – українська. Запропонувала колегам згадати заповіт Максима Рильського «Як парость виноградної лози, плекайте мову!», переглянувши відео за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=ICzD80zNqnw&t=1s

Далі запросила колег разом піти на прогулянку лексичними стежинами мовного саду, щоб доглянути його, виростити соковиті плоди правильного українського слововживання.

У мовознавчому саду 46 освітян мали змогу дізнатися про лексичні помилки від Ольги ЛУКАШЕВИЧ, учительки української мови та літератури Мар'їнського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1. Ольга Миколаївна розповіла про правильне використання слів у мовленні, види помилок: тавтологію, суржик, уживання зайвих слів, неправильне вживання фразеологізмів та ін. Поєднання теоретичного матеріалу із практичними вправами дозволило глибше зрозуміти основні аспекти мовленнєвої правильності, про точне вживання слів у різноманітних ситуаціях та контекстах. Інтерактивні вправи дозволили отримати більше знань для виявлення й усунення лексичних помилок, щоб мовлення було більш точним і виразним.

Стежинами мовного саду педагоги зустрілися з Вікторією МАЙОРЧИКОВОЮ, учителькою української мови та літератури Мар'їнського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №2. Вікторія Вікторівна провела інтерактивну вікторину з учасниками про найуживаніші помилки, нагадала, як треба правильно вітатися українською: «Доброго ранку!», «Добрий день!», «Добрий вечір»; провела тестування.

Наприкінці зустрічі були надані рекомендації, як не припускатися лексичних помилок і слідкувати за правильністю вживання слів, які належать до фахової лексики.






45 переглядів6 коментарів

6 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Nov 25, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Важлива й корисна інформація в наш час! Дуже дякую!!!

Like

Guest
Nov 24, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Дякую за акцент на важливих моментах мовлення!

Like

Guest
Nov 23, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Дякую за приємну зустріч, цікаву та корисну інформацію)))

Like

Rated 5 out of 5 stars.

Дякую за приємне спілкування та можливість удосконалювати знання!

Like

Rated 5 out of 5 stars.

Дуже корисне та важливе заняття. Зустріч була цікавою, час минув непомітно.

Like
bottom of page